tirsdag 20. september 2016


Etter ønske fra flere skriver jeg litt om hvordan det går med Kasper, 1 1/2 år etter han fikk satt på lyden.

   
 

 Mange venner, bekjente og ukjente fulgte med på Ut av stillheten da dokumentaren startet i august 2015. Det satte vi utrolig pris på!! Det satt langt inne for oss å si ja til å bli med på dokumentaren, da vi visste at vi måtte blottlegge oss helt foran "hele Norge". Men vi følte at dette var så viktig at vi ikke kunne si nei. Vi var litt egoistiske også for vi følte at det var mange i Kasper sitt nettverk som hadde godt av å få se hvordan Kasper sin hverdag faktisk er. Vi var overveldet etter tilbakemeldingen vi fikk etter allerede første episode. Både kjente og ukjente stoppet oss for å fortelle at dokumentaren hadde gjort inntrykk. Spesielt inntrykk gjorde en aldrende mann som stoppet meg på Spar. Med tårer i øynene sa han at for første gang skjønte han hvordan hans hørselhemmede kone hadde det. Da var jeg helt sikker på at det var riktig av oss å si ja til å være med.

CI er et fantastisk hjelpemiddel, men det er ikke noe vidunderkur. Det samme gjelder høreapparat. Det er ikke sånn at når man får høreapparat og/eller CI så blir alt bra. Det er dessverre langt fra sannheten. Men det hjelper den hørselhemmede/døve veldig. Ihvertfall de fleste. Kasper har veldig godt utbytte av begge deler.

                                                                                         

Kasper fikk operert inn implantatet i desember 2014. En stor operasjon som heldigvis var velykket. Det ble lange timer for Amalie, Øyvind og meg mens Kasper lå på operasjonsbordet. Det første Kasper sa da han våknet var: Hvor er Amalie? Og siden det bare var lov til og være en tilstede ved oppvåkninga var det bare å bytte plass med storesøstra. <3 

Det gikk fint med Kasper etter operasjonen. Han måtte bare ta det litt med ro. De eneste plagene han hadde den første uka var at han var veldig svimmel og litt hodepine. Noe som ikke var rart da han hadde fått operert inn et implantat i hodet.

Så var det bare å vente til februar når lyden skulle settes på. Vi var spente og vi gledet og gruet oss på en gang. Hadde vi tatt den rette beslutningen og ville Kasper få lyd? 

Dagen kom og jeg syntes timene før vi hadde time på Rikshospitalet var grusomme. Men alt gikk helt strålende. Stort å oppleve da Kasper hørte lyd med CI`n første gang. Selv om vi hørtes ut som noen roboter. :-) Alle lyder var like. Nå startet jobben med å lære seg alle lyder på nytt. Vi gikk på mange lyd safarier. Lyden endret seg og ble hørendes fra fløyte toner til mange andre lyder. Lyden blir jo aldri "normal", men han lærer stadig hvilke lyder som tilhører hva. Jeg har ikke lenger en robotstemme.;-)

Det fineste er jo at Kasper hører lyder han aldri har hørt før som f.eks fuglelyder, mjauinga til Tinka, regnet som treffer veranda gulvet og mange mange fler. Men Kasper er fortsatt avhengig av å se ansiktet på den som prater, spesielt hvis det er noen bakgrunnslyder. Det er mange settinger hvor det er godt for Kasper å bruke tegn og at vi rundt ham bruker tegn. Han kan da slappe litt mer av og slipper å bruke masse energi på å konsentrere seg om stemmen som prater til ham. Den aller største utfordinga er hvis det er mange tilstede. Alle lyder blir forsterket ikke kun stemmen til den som prater til han. Radiolyden blir forsterket, tv i bakrunn blir forsterket, bestikket som treffer tallerkenen, kaffetrakteren som går for å nevne noen. Dette gjelder også for de som bruker høreapperat. Viktig å tenke på for oss som er i familie med, jobber med, trener med eller kjenner noen som bruker CI og/eller høreapparat. En må prate avgangen, minst mulig bakgrunnslyd, den hørselhemmede må se ansiktet til den som prater og ikke minst vær tydelig. Fort for oss å glemme, men veldig viktig å huske på...

 


Det er fortsatt en vei å gå og det er fortsatt nye lyder som dukker opp. Men Øyvind og jeg er sikre på at vi tok det rette valget for Kasper.
Det beste av alt er at Kasper er stor fornøyd med CI`n, og det er det aller viktigste. <3


https://www.facebook.com/utavstillheten/?fref=ts

http://www.vg.no/annonsorinnhold/familieliv/rema1000/274-mor-til-horselshemmet-barn-mange-kamper-du-ma-ta



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar